Městečko v meziválečné době

Světnice kovodělníka

Místnost je zařízena nábytkem z konce 19. a počátku 20.století. Dominantní jsou zde kachlová kamna s troubou, dále pak velký stůl, postel, kolíbka a kredenc, na níž je umístěné rádio Philips z 30.let. Rodina si v nedávné době také pořídila nový gauč. Nechybí ani dobové nádobí nebo dětské hračky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Kůlna se zemědělským nářadím

K domku kovodělníka přiléhá také kůlnička, ve které je umístěno dobové zemědělské nářadí, např. lis na tvaroh, kosiště, odstředivka na mléko, máselnice nebo stroj na pletení provazů. Za kůlničkou je ještě opřený trakař.


Hrnčířská dílna

V zapadlé uličce sídlí hrnčíř. V dílně lze vidět velký výběr jeho výrobků: malé hrnky, pekáče na husu, formu na cukroví, velké hrnce, hliněné nádoby na vodu nebo kouřové roury.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Klempířská dílna A.Šillera

Klempířství bylo v době 1. republiky nejvýznamnějším řemeslem Svratecka.  I v této dílně jsou ukázky výrobků: formičky, vykrajovačky, konvičky, dózy, formy na puding nebo kadeřnické kulmy. V kamnech jsou na nahřátí vloženy letovací kulmy, vedle je signovačka na plech a brusy.


Spořitelní a záložní spolek, telegrafní a telefonní úřad

Dominantou úřadu je vyřezávaný psací stůl s dobovým telefonem, pro úředníky je zde i cyklostyl, psací stroj nebo počítací stroj. Je zde také veřejný telefon.

Místnost slouží také jako pokladna muzea a prodejna suvenýrů.


Ševcovská dílna Františka Nováka

Nejmenší místnůstka je zařízena jako dílna ševce. Vybavení dílny zahrnuje dva ševcovské šicí stroje, verpánek, ševcovská kopyta, veškeré drobné nářadí i nové nebo použité boty na opravu.


Truhlářská a kolářská dílna Josefa Ehrenbergera

Josef Ehrenberger byl významným výrobcem lyží, kterým se podle něj říkalo “empengrovky”. V dílně je zastoupena ukázka výroby lyží, včetně již hotových výrobků, dobové nářadí, ale také sáně s volantem, které pocházejí z Ehrenbergerovy dílny.


Školní třída

Školní třída je zařízena v duchu 1. republiky. Návštěvník může usednout do dobových dřevěných lavic, nahlédnout do učebnic a sešitů. Na “žáčky” dohlíží paní učitelka “Boženka” ve stylovém oblečení.


Kožešnická, kloboučnická a krejčovská dílna Josefa Hájka

V malém domku čp.203 vedle školy je dílna pana Hájka. Jeho specializací bylo kožešnictví-v dílně je k vidění kožešnický šicí stroj, ale také materiál na kožichy nebo již hotové výrobky. Spolu s kožešníkem je zde také dílna kloboučníka, na stojanech je několik dámských i pánských pokrývek hlavy. Krejčí zde zanechal na stojanu dívčí svatební šaty.


Koloniální obchod s trafikou Anny Činklové

Chloubou muzea je starý koloniál s nepřeberným množstvím dobového zboží. Můžete si vybrat výrobky mnoha firem: čokolády Orion, prací prášky Schicht, polévkové kořemí Ilsa nebo Maggi, kávu Oveka, Lamplota nebo Kulík, mýdla Hellada nebo Tři dívky, žárovky Philips a Osram, limonády pana Hejtmánka, hlinecké nebo poličské pivo, likéry Hobé, bonbóny Hašlerky, Merkur nebo 505, Grögrovu hořčici a dalších asi 500 druhů zboží


Trafika nabízí dobový denní tisk (vše z 20.7.1934), časopisy, pohlednice nebo kuřivo. V průchodu si můžete prohlédnout aktuální program biografu nebo vývěsku s dobovými reklamami.

Na muzeum dohlíží v dobové uniformě četník Bedřich.